Lämpöpumppu – perusteet kahdessa minuutissa

Tästä artikkelista saat nopeasti käsityksen lämpöpumppujen perusteista ja niiden neljästä eri tyypistä, lämpöpumppujen eliniästä ja huollosta.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu ottaa energian talteen ulkoilmasta ja muuttaa sen lämpimäksi ilmaksi. Ilmalämpöpumppu ei toimi jos ulkolämpötila on hyvin alhainen eikä se tuota lämmintä vettä. Toimii täydentävänä lämmitysmenetelmänä yhdessä muiden lämmitystapojen kanssa.

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa energian talteen ulkoilmasta ja muuttaa sen lämmöksi, jota voidaan käyttää vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä (patterit tai lattialämmitys). Ilma-vesilämpöpumppuu tuottaa lämmintä käyttövettä. Toimii kaiken kattavana lämmitysjärjestelmänä. Ilma-vesilämpöpumppu on tehokkaampi kuin ilmalämpöpumppu.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu ottaa energian talteen kalliosta, maaperästä tai vesistön pohjasta mutkittelevan putken avulla, jonka jälkeen lämpö ohjataan talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu tuottaa myös lämpimän käyttöveden. Maalämpöpumppu on tehokkaampi kuin ilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu silloin kun ulkolämpötila on alhainen. Toimii kaiken kattavana lämmitysjärjestelmänä.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilman lämpö voidaan ottaa talteen ja käyttää uudelleen talon lämmitykseen. Näin saadaan säästöjä mutta ei voida kattaa koko lämmitys- ja käyttövesitarvetta.

Lämpöpumppu käyttää varastoitunutta auringon energiaa talosi ja veden lämmitykseen. Huom. Jotkut lämpöpumput voivat lisälaitteen avulla tuottaa myös jäähdytystä taloosi.

Lämpöpumppu käyttää noin yhden osan energiaa saadakseen aikaan kolme osaa aurinkoenergiaa. Kaikki korkealaatuiset lämpöpumput on varustettu lämpövastuksella, joka antaa lisätehoa hyvin kylminä talvipäivinä tai jos laitteeseen tulee vika.

Elinikä ja huolto

Lämpöpumpun käyttöikä vaihtelee mallista ja merkistä riippuen mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hyvän valmistajan ilma-vesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun eliniän tulee olla n. 20 – 30 vuotta.

Yksi lämpöpumpun eduista on se, että se vaatii erittäin vähän hoitoa ja huoltoa. Kun se on oikein asennettu voit melkein unohtaa sen olemassaolon – sen on toimittava joka päivä vuoden ympäri ja tarjottava sinulle lämpöä ja mukavuutta talossasi.