41 kysymystä ja vastausta maalämmöstä
Tästä artikkelista voit lukea maalämmöstä usein kysyttyjä kysymyksiä. Nämä 41 kysymystä vastauksineen tarjoaa sinulle tuhdin tietopaketin aiheesta.
1. Mitä maalämpö on?
Maalämpö on uusiutuvaa auringosta lähtöisin olevaa energiaa, joka varastoituu maan pintakuoreen, kallioon ja vesistöihin. Maalämpö on varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden. Maalämpöjärjestelmä ottaa maaperässä olevan aurinkoenergian talteen ja hyödyntää sen talon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen.
2. Toimiiko maalämpö oikeasti ja miten se toimii?
Vuonna 2012 Suomessa asennettiin noin 13000 maalämpöpumppua. Kokemuksesta voimmekin todeta maalämmön toimivan lähes joka tilanteessa, jossa asennuksen, mitoituksen ja laitevalinnat on tehnyt lämpöpumppu ammattilaiset jotka ovat erikoistuneet maalämpöön. Maalämpöjärjestelmä ottaa maaperässä olevan aurinkoenergian talteen ja hyödyntää sen talon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen.
3. Kenelle maalämpö sopii?
Maalämpö sopii lähes kaikkiin omakotitaloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Jos kohteessa on esim. suora sähkölämmitys (sähköpatterit), ne voidaan vaihtaa vesikiertoisiksi ja tällöin maalämpö sopii hyvin myös sellaiseen kohteeseen. Maalämpö sopii oikein hyvin mm.
- Uusiin omakotitaloihin, joissa on lattialämmitys
- Vanhoihin omakotitaloihin, joissa on patterilämmitys (öljy, sähkö, puu tms.)
- Rivi- ja kerrostaloihin
- Isoihin kiinteistöihin
4. Voiko maalämmön asentaa vanhaan taloon?
Voi. Maalämpö asennetaan nykyisen lämmönlähteen tilalle, esim korvaamaan vanhan öljykattilan.
5. Toimiiko maalämpö kovilla pakkasilla?
Maalämpö ottaa energiansa sanansa mukaisesti maasta. Maan alla lämpötilat ovat tasaisia vuodenajasta riippumatta. Kesäaikaan, kun lämmitystä ei tarvita, maalämpökään ei ota paljoa energiaa maasta. Samalla aurinko lämmittää maata ja energiaa varastoituu talven varalle. Talven kovilla pakkasilla kesäaikaan varastoitunut energia otetaan talteen ja nostetaan maalämpöpumpulla sellaiseen lämpötilaan, että talo ja lämmin käyttövesi lämpenevät. Kovimmilla pakkasilla lämpöpumppu ottaa avukseen tarvittaessa sähkövastusta. Sähkövastuksen käyttämä energiamäärä riippuu mitoituksesta. Oikein mitoitetussa maalämpöjärjestelmässä sähkövastuksen käyttämä energiamäärä on vuositasolla vähäinen verrattuna kokonaiskulutukseen tällöin puhutaan osamitoituksesta
6. Onko väliä onko patteri- vai lattialämmitys taloyhtiössä?
Maalämpö tuottaa lämmityksen yhtä hyvin patteri- kuin lattialämmitykselle. On kuitenkin syytä huomioida, että maalämpö tuottaa energiaa taloudellisemmin alempaan lämpötilaan. Siinä mielessä lattialämmitys on maalämmön kanssa kannattavampi vaihtoehto, koska lämmitysverkoston lämpötilaa ei tarvitse nostaa niin ylös. Maalämpö toimii myös hyvin patterilämmityskohteissa, vaikka verkoston lämpötila nostetaan korkeammalle.
7. Kuka maalämmön hankintapäätöksen tekee taloyhtiössä?
Maalämmön hankintapäätöksen taloyhtiössä tekee yleensä asukkaat yhdessä hallituksen kanssa. Ensin tehdään periaatepäätös maalämpöön siirtymisestä ja sen jälkeen valtuutetaan joko hallitus tai isännöitsijä kilpailuttamaan maalämpötoimittaja.
8. Mitä lupia tarvitaan maalämpöön siirtymiseen?
Maalämpöön siirtyminen on nykyään luvanvaraista toimintaa. Maalämpöön tarvitaan toimenpidelupa, joka täytyy hakea paikallisesta rakennusvalvonnasta. Lupien ehdot vaihtelevat hieman kuntakohtaisesti. Luvan saanti kestää kunnasta riippuen yleensä 1-4 viikkoa. Hyvin palveleva maalämpötoimittaja auttaa kuitenkin lupaprosessissa asiakasta!
9. Miksi öljylämmittäjille suositellaan pääasiassa maalämpöä lämmityskustannusten pienentämiseen?
Maalämpö on kaikista energiaremonttitoimenpiteistä tehokkain tapa pienentää lämmityskustannuksia ja parantaa ympäristöystävällisyyttä. Maalämmön asennus öljykattilan tilalle säästää lämmitysenergiaa 70 %. Aurinkokeräin säästää n. 12,5 %, ikkunoiden vaihtaminen energiataloudellisempiin n. 10 %, yläpohjan lisäeristäminen n. 10 %, seinien lisäeristäminen talosta riippuen n. 15–20 % jne. Muita toimenpiteitä joutuisi tekemään lukuisia, ennen kuin saavutettaisiin 70 % säästöt.
10. Kannattaako maalämpö alle 150 m²:n omakotitalossa?
Neliömetrit eivät ratkaise sitä, kannattaako maalämpö vai ei. Kannattavuuteen vaikuttaa lähinnä se, kuinka paljon öljyä kuluu lämmitykseen. Maalämmön kannattavuuteen vaikuttaa myös se, mikä on maalämpöjärjestelmän hinta. Kun kulutusta on vähän eli rakennuksen eristeet ja ikkunat ovat hyvät, riittää matalampi porareikä ja pienempi maalämpöpumppu. Silloin maalämpöjärjestelmä myös kustantaa vähemmän. Kannattavuuteen vaikuttaa paljon myös öljyn hintakehitys. Öljyn hinta nousee jatkuvasti, ja lähitulevaisuudessa kysytään todennäköisesti, kannattaako maalämpö alle 100 m²:n omakotitalossa…
11. Miten maalämpöön siirtymisessä kannattaa edetä?
Taloyhtiön maalämpöprojekti kannattaa hoitaa seuraavassa järjestyksessä:
- Pyydä tarjous muutamalta luotettavalta maalämpötoimittajalta. Mieluiten sellaiselta, joilla on referenssien puolesta kokemusta maalämmön toimittamisesta taloyhtiöihin.
- Sovi kartoituskäynti kohteeseesi. Maalämpötoimittaja(t) tulevat käymään taloyhtiössäsi ja kartoittavat nykytilanteen. Samalla he osaavat ottaa huomioon mahdolliset purkutyöt ym.
- Valitse tarjouksista kattavin ja luotettavin maalämpötoimittaja.
- Pyydä maalämpötoimittajaa pitämään tiedotustilaisuus taloyhtiösi asukkaille. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi yhtiökokouksen yhteydessä. Tiedotustilaisuudessa asukkaat saavat viimeisintä tietoa suoraan maalämpötoimittajalta.
- Tee päätös maalämpötoimittajasta ja laadi molempia osapuolia sitova pienurakkasopimus.
12. Jättääkö lämpökaivon poraus pihaan pahat jäljet ja onko kivipölyä porauksen jälkeen joka paikassa?
Lämpökaivon porauksessa käytettävän poravaunun massa on tyypillisesti 4-5 tonnia. Paino jakautuu kuitenkin kumitelojen ansiosta suurelle alueelle, ja pintapaine on pienempi kuin henkilöautossa. Painaumat ovat varsin mitättömät ja poravaunu pyritään ajamaan mahdollisimman vähillä käännöksillä porauspaikalle. Porauksessa käytetään kivipölyn sidontajärjestelmää ja pölykonttia. Kivipöly kerätään konttiin ja viedään pois. Eli pihat jäävät siistiin kuntoon, kun lämpökaivon poraus tehdään ammattitaitoisesti ja oikealla kalustolla.
13. Olen kuullut, että maalämpöjärjestelmä ei toimi vanhan patteriverkoston kanssa. Pitääkö tämä paikkansa?
Valtaosa vanhoista patterilämmitysverkostoista on suunniteltu 60/40 periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että kovimmilla pakkasilla patteriverkostoon syötetään 60-asteista lämmitysvettä, ja patteriverkostosta palaa 40-asteista vettä. Korkean lämpötila-alueen maalämpöpumppu tuottaa hyvällä hyötysuhteella lämpöä 68 asteeseen asti. Käsitys, ettei maalämpöpumppu toimisi patteriverkoston kanssa, on auttamatta vanhentunut.
14. Onko niin, että maalämpö toimii paremmin lattialämmitteisessä talossa kuin patterilämmitteisessä?
Maalämpöpumppu toimii sitä paremmalla hyötysuhteella, mitä matalampi lämmönjakojärjestelmän lämpötila on. Lattialämmitteisissä taloissa maalämpöpumppu toimii tyypillisesti COP-kertoimella neljä, ja patterilämmitteisessä talossa COP-kertoimella kolme. Tämä tarkoittaa sitä, että lattialämmitteisissä taloissa maalämpöpumppu hakee kalliosta 75 % lämmitysenergiasta ja 25 % tarvitaan sähköä. Patterilämmitteisissä taloissa tyypilliset prosenttiosuudet ovat 70 % ja 30 %. Ero ei siis ole kovin merkittävä.
15. Kuinka iso ja vaivalloinen projekti on vaihtaa öljylämmitys maalämpöön?
Riippuu siitä, kuka vaihdon tekee. Jos asennusurakoitsijan tekemä tarjous sisältää kaikki työvaiheet alusta loppuun ja aikataulutettuna vielä niin, että vanhan järjestelmän purku tapahtuu välittömästi tai jopa samanaikaisesti kuin uuden asennus, kestää projekti tyypillisesti kaksi päivää. Tästä vain osan aikaa ei saada lämmintä käyttövettä. Lämpökaivon poraus tehdään useimmiten ennen maalämpöpumpun asennusta. Poraus kestää tyypillisesti päivän.
16. Voidaanko maalämpö asentaa öljylämmityksen tilalle talvella?
Maalämpöjärjestelmiä asennetaan vuodenajasta riippumatta. Kylmänä vuodenaikana taloon tuodaan sisälle yhdestä muutamaan sähkölämmitintä, jotka pitävät talon lämpimänä, vaikka ulkona olisi paukkupakkanen. Lämmitysjärjestelmän purku- ja asennustyöt kestävät vain pari päivää, ja lämpimän käyttöveden katko pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä.
17. Millaisia toimenpiteitä maalämmön hankinta taloyhtiöön vaatii? ja miten se näkyy asukkaiden arjessa?
Maalämpöön siirtyminen aiheuttaa lämmityksessä yleensä yhden tai kahden päivän katkoksen.Kylmän käyttöveden katkos on yleensä muutaman tunnin mittainen ja lämpimän käyttöveden katkos kestää tyypillisesti yhden vuorokauden. Asiantunteva maalämpötoimittaja tiedottaa taloyhtiön asukkaita hyvissä ajoin tulevista lämmönkatkoista!
18. Riittääkö maalämpöpumpun lämpimän käyttöveden tuotto? Voiko lämmin käyttövesi loppua kesken jo muutaman suihkussa kävijän jälkeen?
Maalämpöpumpussa on yleensä suurempi lämminvesivaraaja kuin öljykattilassa. Öljykattilan tyypillinen vesitilavuus on n. 180 litraa, ja Bosch-maalämpöpumpuissa on sisäänrakennettuna suuri kaksoisvaippavaraaja, jonka RST säiliön tilavuus on 185 litraa ja ulkovaipan tilavuus n. 45 litraa. Suihku Lämmintä n. 38 asteista käyttövettä on siis valmiina varaajassa yhteensä n. 300 litraa, mikä on usein enemmän kuin tyypillisessä öljykattilassa.
Maalämpöjärjestelmän suunnittelussa otetaan huomioon lämpimän käyttöveden tarve. Jos suihkuja on lukuisia tai jos talossa on kylpy- tai poreallas, mitoitetaan lämpimän käyttöveden varaajat tarpeen mukaan. Lisävaraajia on eri malleja: DS200R on 185 litraa, DS300R on 286 litraa jne. Varaajia voidaan kytkeä myös sarjaan. Sellaista tilannetta ei ole, jossa lämmintä käyttövettä ei saada riittävästi.
19. Kannattaisiko asentaa öljylämmityksen rinnalle aurinkokeräin katolle? Olen kuullut, että öljylasku voisi pudota merkittävästi.
Aurinkokeräin ottaa talteen auringon lämpösäteilyä, ja sillä voi luonnollisesti pienentää öljylaskua. Kannattaa kuitenkin ottaa laskin käyttöön ennen kuin ryhtyy investoimaan. Aurinkoenergiaa on Suomessa tarjolla käytännössä puolet vuodesta, ja tuolloinkaan ei aina valitettavasti koko ajan. Tämä puolikas vuosi sijoittuu sellaiseen ajankohtaan, jolloin taloa ei juuri muutenkaan tarvitse lämmittää eli aurinkoenergiaa ei saada lämmityskäyttöön. Lämpimän käyttöveden lämmitys onnistuu aurinkokeräimellä suurimman osan ajasta jopa kahdeksan kevät-, kesä- ja syyskuukauden aikana. Lämpimän käyttöveden osuus rakennuksen lämmitysenergian tarpeesta on tyypillisesti 25%, joten yli puolet vuodesta lämmin käyttövesi saadaan aurinkokeräimeltä, tarkoittaa se sitä, että lämmitysenergian kulutus voi laskea 12,5 %. Tämä merkitsee tavallisesti muutaman sadan euron säästöä vuodessa, ja aurinkokeräimien kustannukset ovat tyypillisesti n. 5000 euroa paikoilleen asennettuna. Tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen investointi.
20. Kuinka nopeasti maalämpö maksaa itsensä takaisin?
Takaisinmaksuaika riippuu lähinnä öljyn kulutuksesta. Mitä enemmän öljyä palaa, sitä lyhyempi on takaisinmaksuaika. Nykyisillä öljyn hinnoilla maalämpö maksaa itsensä takaisin todella nopeasti, tyypillisesti 4–6 vuodessa. Tämän jälkeen lämmität vuosikymmeniä todella edullisesti.
21. Mikä on maalämmön takaisinmaksuaika taloyhtiöissä?
Maalämmön takaisinmaksuaika riippuu kohteen energiankulutuksesta ja aikaisemmasta lämmitysmuodosta. Öljy- tai sähkölämmityksellä maalämmön takaisinmaksuaika taloyhtiössä on pääsääntöisesti luokkaa 5-8 vuotta. Kaukolämpökohteessa takaisinmaksuaika on luokkaa 6-10 vuotta.
22. Miksi suosittelemme taloyhtiöitä siirtymään maalämpöön?
Maalämpö on ekologinen, uusiutuvaa energiaa hyödyntävä lämmitysmuoto. Kasvavien energiahintojen puristuksessa taloyhtiöiden täytyy harkita millä asuntonsa jatkossa lämmittää. Maalämpö on aidosti kannattava investointi, joka maksaa itsensä säästöillä takaisin!
23. Kuinka kauan lämmitysmuodon vaihtaminen kestää taloyhtiössä?
Taloyhtiön koosta riippuen maalämpöprojekti alusta loppuun kestää yhdestä neljään (1–4) viikkoa.
24. Mikä on investoinnin tuotto maalämmöllä?
Maalämpöinvestoinnilla saat 15–25 % tuoton sijoitetulle pääomalle. Tämä on erittäin korkea tuotto riskittömälle sijoitukselle. Lisäksi tuotto kasvaa öljyn hinnan noustessa. Pitkällä tähtäimellä osakemarkkinoilta saa keskimäärin 10 % tuoton sijoitetulle pääomalle, ja tuotto on paljon riskialttiimpi kuin maalämpöinvestoinnissa.
25. Miten yleistä maalämmön käyttäminen taloyhtiöissä tällä hetkellä on?
Maalämpö on yleistymässä koko ajan taloyhtiöissä. Taloyhtiöissäkin on alettu miettimään käytetyn lämmitysmuodon energianhintaa ja ekologisuutta, minkä vuoksi kiinnostus uusiutuvaan energian käyttöön sekä huolettomampaan lämmitysmuotoon on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Maalämpö on löytänyt tiensä omakotitaloihin hieman nopeammin kuin taloyhtiöihin, mutta kiinnostus maalämpöä kohtaan kasvaa kovaa vauhtia myös taloyhtiöissä.
26. Miksi maalämpö kannattaa taloyhtiössä?
Maalämpö tuottaa energiansäästöä 1/3 suhteessa. Mitä suurempi kohde on, sitä suuremmat energiansäästöt saavutetaan. Sen vuoksi maalämpö on erittäin kannattava investointi taloyhtiöissä, joissa energiankulutus on paljon suurempaa kuin esimerkiksi omakotitaloissa. Maalämpö on myös luotettava ja huoltovapaa lämmitysmuoto.
27. Mikä vaihtoehto on kovin kilpailija taloyhtiössä? mikä on maalämmön etu sen suhteen?
Maalämmön kovin kilpailija taloyhtiöissä on kaukolämpö. Muut yleiset lämmitysmuodot ovat niin kalliita tai työläitä käyttää, etteivät ne kilpaile maalämmön kanssa. Kaukolämpö on huoleton mutta energian hinnassa melkein samanhintainen kuin maalämpö. Koska kaukolämpö on viime aikoina nostanut merkittävästi energianhintaa, joten maalämpö alkaa olla niissäkin kohteissa kannattava vaihtoehto. Jos taloyhtiö siirtyy kaukolämmöstä maalämpöön, maalämpö maksaa itsensä takaisin 6-10 vuoden sisällä.
28. Miksi maalämpö säästää enemmän kuin ilmalämpöpumppu?
Maalämpö toimii läpi vuoden korkealla hyötysuhteella, myös talvipakkasilla. Kallioperä on tasalämpöinen koko vuoden, Etelä-Suomessa n. 5-asteinen. Talvipakkasilla saat samalla hyötysuhteella lämpöä kalliosta kuin kesälläkin. Tämä on tärkeää, koska suurin osa talon lämmitysenergiasta kuluu silloin, kun ulkolämpötila laskee pakkasen puolelle. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde laskee ulkoilman jäähtyessä eli juuri silloin, kun talosi tarvitsee eniten lämmitysenergiaa. Ilmalämpöpumpulla et voi korvata öljylämmitystä, koska öljylämmityskattila tuottaa myös lämpimän käyttöveden. Omakotitalossa käyttöveden lämmitys kuluttaa tyypillisesti 25% lämmitysenergiasta, ja talon lämmitys vie loput 75 %. Maalämpöjärjestelmä tekee saman kuin öljykattila eli lämmittää sekä talon että lämpimän käyttöveden. Maalämmöllä voit säästää talon lämmityskuluissa 70 %, ilmalämpöpumpulla noin 30 %.
29. Kuinka kauan maalämpöpumppu kestää?
Korkealaatuiset maalämpöpumput on mitoitettu 25 vuoden käyttöikää varten. Maalämpöpumpun ainoat liikkuvat ja kuluvat osat ovat kompressori, kolmitieventtiili ja kaksi kiertovesipumppua, jotka ovat korvattavia varaosia. Kun maalämpöpumpun kompressori joudutaan käyttöiän lopussa vaihtamaan, ovat kustannukset noin 2000 euroa. Maalämpöjärjestelmän muut osat ovat lähes ikuisia. Lämpökaivo, joka porataan suomalaiseen peruskallioon, ei luonnollisestikaan kulu käytössä. Samoin lämmönkeruuputkisto on lähes ikuinen, koska se on syöpymätöntä muovia ja kelluu lepotilassa viileässä ja valolta suojattuna veden täyttämässä lämpökaivossa. Maalämpöpumput eivät olleet 1980–luvun alussa samalla kehitystasolla kuin tänä päivänä. Ainoat negatiiviset käyttäjäkokemukset ovat pääsääntöisesti peräisin tuolta ajanjaksolta. Nykypäivän maalämmöllä lämmittäjät ovat poikkeuksetta varsin tyytyväisiä ratkaisuunsa.
30. Kuinka iso alue täytyy pihasta varata lämpökaivolle?
Lämpökaivolle ei tarvitse varata tilaa ollenkaan, koska maalämpökaivo ja siirtoputket kaivolta talolle peitetään maan alle. Lämmönkeruuputkisto on huoltovapaa, joten avattavia kaivoja ja niiden kansia ei pääsääntöisesti tarvita. Siirtoputket ovat eristettyjä ja suojattuja, joten lämpökaivo ei vaikuta pihan käyttöön millään tavalla. Ainoastaan tontille tulevat myöhemmät rakenteet, kuten autokatos, kannattaa ottaa huomioon lämpökaivon paikkaa määritettäessä.
31. Paljonko maalämpöpumppu ja laitteet vaativat tilaa?
Maalämpöpumppu on kooltaan jääkaappipakastimen kokoinen laite. Leveys ja syvyys ovat 60 cm sekä korkeus joko 152 cm tai 180 cm. Jos pannuhuone on matalampi kuin kaksi metriä, asennetaan erillinen maalämpöpumppu (korkeus 152 cm) ja lämminvesivaraaja (korkeus joko 152 cm tai 170 cm). Maalämpöpumppu oheislaitteineen mahtuu lähes poikkeuksetta öljykattilan tilalle pannuhuoneeseen.
32. Mitä tapahtuu vanhalle öljykattilalle maalämmön asentamisen yhteydessä?
JH-Lämmöllä Avaimet käteen asennuksen yhteydessä puretaan vanha kattila ja viedään pois kierrätykseen.
33. Öljysäiliössäni on vielä öljyä, ja ajattelin vaihtaa maalämpöön. Täytyykö minun ajoittaa maalämmön asennus siihen ajankohtaan, kun öljysäiliöni on tyhjä?
Öljysäiliön öljyn loppumisen ajankohtaa voi olla vaikea ennustaa, sillä se riippuu mm. ulkoilman lämpötilasta. Öljyn loppuminen ennenaikaisesti taas ei ole kovin miellyttävää, koska sisälämpötila alkaa laskea ja suihkusta tulee vain kylmää vettä. JH-Lämmön avaimet käteen asennukseen voi asiakkaan halutessa kuulua myös purkutöiden yhteydessä öljysäiliön tyhjennys, puhdistus sekä poisvienti kierrätykseen.
34. Kuka toteuttaa maalämpöporaukset?
JH-Lämpö Oy tekee yhteistyötä PT Energia Poraus Oy:n kanssa, joka on Leppävirralta käsin toimiva sertifioitu maalämpöporauksia toteuttava yritys. Viimeisen vuoden aikana PT Energia Poraus on toteuttanut yli 500 porausta ja energiakaivon asennusta.
35. Voidaanko lämpökaivo tehdä pienelle tontille, jossa ei ole paljon tilaa?
Lämpökaivon poraaminen ei vaadi paljon tilaa, sillä kapeimmat poravaunut ovat n. 1,5 m leveitä ja n. 3 m pitkiä eli ne mahtuvat pienempään tilaan ja kapeammista väleistä kuin esimerkiksi henkilöauto ja kääntyvät ympäri jopa paikallaan. Todella harvoin on tontti tai tontilla oleva tila niin pieni, ettei lämpökaivo sille mahtuisi.
36. Tarvitaanko yksi vai kaksi lämpökaivoa?
Jos rakennuksen öljynkulutus on korkeimmillaan hieman yli 3 000 litraa vuodessa, tehdään yleensä yksi noin 200 m syvä lämpökaivo. Jos öljynkulutus on yli 4000 litraa, tehdään yleensä kaksi lämpökaivoa, joiden syvyydet ovat enemmän kuin 110 m.
Edellä mainittu esimerkki pätee hyvin yleisellä tasolla Itäsuomen leveysasteella. JH-Lämpö Oy:n asiantuntijat mitoittaa kuitenkin koko maalämpöjärjestelmän aina tapauskohtaisesti. Öljynkulutuksen lisäksi lämpökaivon syvyyteen ja lukumäärään vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:
- öljykattilan hyötysuhde
- kallion laatu
- maalämpöpumpun teho sekä
- maalämpöpumpun hyötysuhde.
37. Kuinka paljon maalämpöjärjestelmä maksaa?
Maalämpöpumppu järjestelmän hinnat omakotitaloihin alkavat 13 000€ – 35 000€. Mutta pitää muistaa että jokainen omakotitalo on yksilöllinen joiden energiakulutukset vaihtelevat talo kohtaisesti. Samoin taloissa olevat kattilahuoneet ovat yksilöllisiä ja täten hinta koostuu monesta eri yhtälöstä. JH-Lämpö Oy:n lämpöalanammattilaiset käyvät paikanpäällä suunnittelemassa juuri sinulle oikeanlaisen lämmitysjärjestelmän omakotitalosi energiakulutukseen nähden. Kannattaa myös huomioida kotitalousvähennyksen merkittävä kustannuksia alentava vaikutus!
38. Miksi jotkut maalämpöfirmat tarjoavat erillistä työsäiliötä tai puskurivaraajaa ja jotkut eivät?
Maalämpöasennus öljylämmitystaloon, jossa on patterijakoinen lämmitysjärjestelmä, tulisi aina sisältää erillisen työsäiliön eli puskurivaraajan. Koska tämä asennustapa on parempi lämmitysjärjestelmälle monella eri tavoin ja myöskin luotettavampi. Ilman työsäiliötä asennus olisi halvempi, mutta merkittävästi huonompi tapa toteuttaa lämmitysjärjestelmä. Työsäiliö pidentää maalämpöpumpun käyntiaikoja järjestelmän suuremman vesitilavuuden ansiosta. Tämä parantaa maalämpöpumpun energiataloudellisuutta ja lisää säästöjä. Pidemmät käyntiajat vähentävät kylmäkäynnistysten määrää, mikä taas pidentää maalämpöpumpun kompressoriyksikön käyttöikää. Lisäksi puskurivaraaja jakaa lämmön tasaisemmin huoneistoon ja eliminoi lämpötilan vaihtelut suurelta osin. Patteriverkoston lämpölaajenemisesta aiheutuva, varsinkin yöaikaan tapahtuva napsuminen jää pois, ja patteriverkoston usein iäkkäät liitokset kestävät paremmin, kun ei ole rajuja lämpötilojen muutoksia.
39. Onko maalämpöpumpuissa eroja? Onko sama, minkä maalämpöpumpun valitsen öljylämmityksen tilalle?
Maalämpöpumpuissa on todellakin merkittäviä eroja. Pelkästään maalämpöpumpun kompressoria saattaa suojata jopa 31 patenttia! Eroja on energiataloudellisuudessa ja hyötysuhteessa eli siinä, kuinka paljon maalämpöjärjestelmällä voi oikeasti säästää lämmityskustannuksissa. Eroja on myös maalämpöpumppujen laadussa, käyttöiässä sekä käyntiäänessä. Osa maalämpöpumpuista voi olla käyntiääneltään häiritseviä, mikä haittaa erityisesti yöaikaan. Maalämpöpumpuissa on merkittäviä eroja myös lämpimän käyttöveden tuotannossa ja valmistajan myöntämän takuun pituudessa. Olennaista on myös se kuinka varaosapalvelu on järjestetty. JH-Lämpö luottaa omissa asennuskohteissaan vain alan johtaviin maalämpöpumppuvalmistajiin.
40. Missä maalämpöpumpussa on paras lämpimän käyttöveden tuotto?
Lämpimän käyttöveden tuotto vie tyypillisesti noin 25 % rakennuksen energiankulutuksesta eli se ei ole merkittävin tekijä maalämpöpumppua valittaessa, mutta kuitenkin erittäin tärkeä asumismukavuuden kannalta. Lämpimän käyttöveden tuottoon vaikuttaa maalämpöpumpun teho, maalämpöpumpun tuottaman veden korkein lämpötila, lämminvesivaraajan tilavuus sekä lämmön siirtyminen lämpöpumpusta varaajan vesitilavuuteen. Eri valmistajien samantehoisissa maalämpöpumpuissa lämpimän käyttöveden tuoton erot johtuvat siis kolmesta tekijästä, jotka ovat:
- maalämpöpumpun tuottaman veden korkein lämpötila
- lämminvesivaraajan tilavuus
- lämmön siirtymisen tehokkuus lämpöpumpusta lämminvesivaraajaan.
Useimmissa maalämpöpumpuissa, jossa lämminvesivaraaja on integroitu maalämpöpumpun sisälle, on varaajatilavuus noin 185 litraa.
Lämmön siirtymisen tehokkuus lämpöpumpusta lämminvesivaraajaan riippuu siitä, kuinka suuri on lämpöä luovuttava pinta-ala. Kyseessä on hyvin pitkälle sama asia kuin lieden keittolevyssä: Mitä suurempi pinta-ala kattilan ja keittolevyn välissä on, sitä nopeammin kattilassa oleva vesi lämpenee.
41. Mistä tiedän, kuinka paljon maalämpöpumppu säästää lämmitysenergiaa ja kustannuksia ja kannattaako maalämpöjärjestelmän hankkiminen?
JH-Lämpö Oy toimittaa aina tarjouksen yhteydessä säästölaskelman siitä, kuinka paljon säästät lämmityskustannuksissa. Laskelma tuotetaan erityisellä mitoitusohjelmistolla, jossa on huomioitu mm. ilmasto-olosuhteet, toteutunut energiankulutus, maalämpöjärjestelmän hyötysuhde ym. tekijät. Laskelma on realistinen ja kertoo mahdollisimman tarkasti maalämpöjärjestelmän tulevan energiankulutuksen sekä sen tuomat säästöt. Säästölaskelmaa haettaessa JH-Lämpö Oy:n ammattilaisilta ainut mitä mukaan tarvitset on talon tiedot ja parin vuoden öljyn kulutukset, josta saamme laskettua säästöt ja mitoitettua oikean tehoisen maalämpöjärjestelmän.
Jäikö jokin asia arveluttamaan?
Lähetä kysymyksesi sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella. Lisäämme kysymyksesi vastauksineen tälle sivulle.
Tietopankki
- 41 kysymystä ja vastausta maalämmöstä
- Asiat, jotka jälleenmyyjän on pystyttävä tarjoamaan sinulle
- Kotitalousvähennys
- Lämpimän veden tuotanto
- Lämpökaivo
- Lämpöpumppu – perusteet kahdessa minuutissa
- Lämpöpumppu – viisas energiaratkaisu
- Lämpöpumpun asennus
- Lämpöpumput eivät kasvatakaan sähkön tehokuormitusta
- Maalämpö
- Sanasto
- Tarkistuslista lämpöpumpun hankintaan
- Vaihtoehtoiset lämmitystavat
- Vesistölämpö
- Vuosihyötysuhde